Att elda med ved har gått från att vara sett som omständigt och smutsigt till att vara ”hetare” än någonsin. På Skog & Traktor kommer vi att visa en samling glödheta produktnyheter vad det gäller just vedeldning, så vi har pratat med utställarna Baxi och Gotfire om modern vedeldning och vad de kommer att ha med sig till Emmaboda Flygfält 5-6 maj.
Det är inte svårt att se varför vedpannor fått ett sådant uppsving på senaste tiden. Skenande elpriser har gjort att lösningar som luftpumpar och bergvärme inte är lika självklara längre. Även ett ökat beredskapstänk har fått människor i allmänhet intresserade av ved som värmekälla och inte bara som mysbrasa i allrummet.
– De handlar i slutändan om oberoende, säger Jan Arvidsson som är marknadsansvarig hos Baxi. Man vill inte vara beroende av elbolagen och tillgången på el. Det finns en känsla av trygghet i ett fyllt vedförråd när vintern kommer.
– Har du tillgång till skog så kan du ordna din ved och värme själv, kommenterar Annica Wiman, ekonomichef hos Gotfire. Du behöver inte oroa dig för vad spotpriset är eller om det finns pellets att köpa.
Många har bilden av vedpannor som krångliga, tidskrävande och skitiga med relativt låg verkningsgrad. Arbetet med att skaffa fram ved, bära in och eventuellt hugga den kvarstår så klart, men i övrigt har mycket förändrats.
– Det är sant att en gammal vedpanna kunde ha en verkningsgrad på runt 60 procent, men det var länge sedan. Våra moderna vedpannor har verkningsgrader på över 91 procent, säger Annica.
– Faktum är att folk nu för tiden inte pratar verkningsgrad så mycket. Sen keramikpannorna med fläkt kom i början av 90-talet har vedpannor i allmänhet haft en verkningsgrad på runt 90 procent och uppåt, fyller Jan i. Att värma huset med ved är heller inte tidsödande. Finns veden till hands i närheten av pannan tar det inte mer än fem minuter att fylla och tända pannan.
– Det finns lösningar där du får reda på vilken mängd ved du behöver lägga in i pannan för att nå maxvärme och en effektiv förbränning som gör att det blir minimalt med aska att ta hand om, fortsätter Annica
Förbränningen i en modern vedpanna måste helt enkelt enligt lag vara högeffektiv. Ska du installera en vedpanna idag måste den vara godkänd enligt Ecodesign-direktivet. Jan påpekar:
– Att köpa en gammal panna begagnat och sätta in är alltså inte ok i lagens mening om den inte är godkänd enligt Ecodesign. Innan gällde att pannan skulle vara miljögodkänd. Det räcker inte idag.
Både Baxi och Gotfire kommer att vara på plats på Skog och Traktor med sina respektive utställningsbussar. Vad kan vi vänta oss att få se?
– Vi kommer att ha med oss bland annat vedpanna, flispanna och några pelletskaminer, utlovar Annica. Så klart kommer vi att ha representanter för firman på plats som kan svara på frågor. Vill man köpa något av utställningsexemplaren så går det bra.
– Baxi har givetvis också representant på plats, replikerar Jan. Vi väljer att visa ved- och pelletspannor, samt luft/vattenvärmepumpar för så kallad hybridvärme. Det vill säga att man kan installera dem mot en vedpanna. Pumpen tar hand om den normala värmen milda dagar och under krävande förhållande kan man gå in och elda med ved.
Båda företagen har upplevt en förbättring vad det gäller leveranstiderna på pannorna.
– De flesta pannor kan levereras på sex veckor eller kortare just nu, säger Annica.
Även Baxi anger en leveranstid på sex veckor.
– Vad det gäller pannorna, fyller Jan i. Det är fortfarande längre leveranstid på ackumulatortankartill exempel. Mitt råd är att planera för nästa eldningssäsong redan nu. I höst är det för sent. Då är förmodligen leveranstiderna långa igen och allt pekar på att det kommer att vara störningar i eltillgången även nästa vinter.
Är du eld och lågor över vedeldning ännu? Missa inte chansen att spana in Gotfire och Baxis utbud på Skog och Traktor.