Framåt för flishuggar

Trots kärva tider går det framåt för försäljningen av flishuggar. Vi har pratat med ett par av de aktörer som kommer att visa upp delar av sitt utbud på Skog & Traktor 2023.

Bruks Mobile Chippers, Albach, OP Erjo och Tingsryds Montage. Det är flera företag som kommer att visa upp olika sorters flishuggar på Skog & Traktor i Emmaboda den 5-6 maj. Kanske får vi även se någon flishugg i aktion på vårt nya demoområde.

Flis är hett just nu. Trots annalkande lågkonjunktur och ökade kostnader för i stort sett allt i samhället ser det hittills positivt ut för försäljningen av flishuggar.
– Det ser bra ut, säger Daniel Larsson-Snygg, Bruks. Vi har många inordrar och prognoserna ser lovande ut.
Det är snarare tillgången som begränsar än efterfrågan. Per Carlsson på Albach ser vissa problem med att få fram tillräckligt med maskiner.
– Jo, det är ett stort intresse för bioenergi och vi skulle faktiskt behöva fler huggar att sälja för att möta efterfrågan, säger han. Oron i världen, med kriget i Ukraina, försvårar tillgången på komponenter.
Båda företagen tror att skenande energipriser är huvudorsaken till att efterfrågan på flis och därmed huggar ökar.
– Det, och så omställningen till miljövänlig energi, lägger Per till. Folk efterfrågar grön energi i allt högre utsträckning.

Bruks demohugg.

Samtliga av de fyra företagen kommer att ha spännande produkter att visa upp på Skog & Traktor. Albach har till exempel med sig sin storsäljare Diamant 2000 och Bruks Mobile Chippers visar upp 806.2 PTC. Det är en lastbilsdriven huggbil som fått ett uppsving i försäljningen på sistone.
– Fördelen med modellen är bland annat att den har en egen flisbalja, säger Daniel. Den är helt självgående och både flisar samt transporterar. Två system i ett, så att säga. Vi ser en trend i att man vill samla alla funktioner i ett och samma fordon.

Albach kommer att ta in märket Wüst till Sverige.

Både Bruks och Albach har stora nyheter på gång, men det kan vara svårt att få fram dem för visning redan i maj.
– Albach kommer att börja ta in märket Wüst till Sverige och som demobil kommer vi att ha Wüst SMC-812, säger Per. Tyvärr hinner vi förmodligen inte få fram den till Skog & Traktor, men det kommer annars att bli den första Wüst-huggen i Sverige.
– Bruks kommer under året med 1006.3 RT, påpekar Daniel. Det är en ny runtomsvängande, lastbilsburen separathugg.
Spännande! Med sådana nyheter på gång kan nog båda företagen räkna med lite extra ”flis” i kassan.

By | 2023-03-06T11:08:42+01:00 mars 6th, 2023|Nyheter|Kommentarer inaktiverade för Framåt för flishuggar

About the Author: