Eget virke direkt från din skog

Mobila sågverk är helt rätt i tiden. Idén om att odla sin egen skog och såga sitt eget virke ligger helt i linje med gällande trend att leva hållbart och självständigt. Att odla sin egen mat och hugga sin egen ved är, precis som att bygga med virke från egen skog, att vara delaktig i processen från råvara till färdigt resultat.

– Vi ser ett spännande år framför oss, säger Karin Edholm som är försäljningschef på Logosol AB. Det råder ett stort intresse för våra produkter.

Det finns även en stor ekonomisk vinst att göra med ett eget sågverk. byggvarupriserna har fullkomligen skenat de senaste åren. De höga kostnaderna för sågat virke gör att man snabbt kör in de investerade pengarna med ett sågverk.

– En regel som exempelvis kostade 5,95 kronor löpmetern för två år sedan kostade i somras istället 20,95 kronor metern, konstaterar Fredrik Schultz, försäljningschef på Skogma. Priset har visserligen gått ned något men vi pratar fortfarande om ett löpmeterpris på över 14 kronor.

Exemplet kommer från en av landets billigare byggvaruhandlare.

– Vi har ett exempel på ett par killar som investerade i ett sågverk för i runda slängar 70.000 exklusive moms. På en enda weekends arbete hade de kört virke för motsvarande värde, fortsätter han. Det betalar sig snabbt.

Både Logosol och Skogma kommer att vara på plats under branschmässan Skog & Traktor 2023 den 5-6 maj på Emmaboda Flygbana. De kommer att visa upp flera av sina mobila sågverk och har så klart representanter på plats som kan svara på frågor.

– Mötet med kunden är helt centralt i vår verksamhet, bekräftar Karin. Att åka runt på mässor och förevisa våra produkter ligger i vårt DNA.

Båda företagen vittnar om ett bra år så här långt. Intresset hos kunderna är stort, försäljningen går bra och leveranserna löper smidigt nu. De leveransproblem som kom i samband med corona och kriget i Ukraina är i stort sett helt över.

– Små smidiga kedjesågverk är särskilt intressanta, påpekar Karin. De är lätta att förvara, transportera och investeringen är förhållandevis liten. Särskilt om man redan har tillgång till en kraftfull motorsåg. Med kedjesågverk får man perfekt resultat varje gång. Våra bandsågverk är av premiumkvalitet och tillverkas av oss här i Sverige, de tar större stockar och är extremt stabila, fortsätter hon.

Vad kommer då Skogma och Logosol att ha med sig till Skog & Traktor?

Skogma kommer att visa upp sitt stora bandsågverk LM HD38 på Skog & Traktor.

– Vi är inte riktigt färdiga med den planen ännu, avslöjar Fredrik, men vi kommer i alla fall ha två sågverk med oss. Vårt stora bandsågverk LM HD38 som kan ta stockar upp til 97 cm i diameter. Sen kommer vi att ha med oss något mindre verk också.

– Logosol kommer att visa upp vårt mindre bandsågverk B751för timmer upp till 75 cm i diameter, berättar Karin. Sen kommer vi även att visa ett kedjesågverk med en ES5 elsåg och vår flerkutterhyvel

Spännande! Med ett eget sågverk kan man dessutom utnyttja en större del av virket från skogen.

– Övergrovt eller skadat virke är inte välkommet på de vanliga sågverken, konstaterar Fredrik. Och virke som granbarkborren varit på vill de inte ens ta i med tång. Mycket av detta virke duger dock alldeles utmärkt till exempelvis ett plank hemma på gården.

Känns ett mobilt sågverk som en lockande investering för dig eller din firma? Missa då inte chansen att få se Logosols och Skogmas produkter i verkligheten och passa på att ställa de frågor du eventuellt har.

Vi ses på Emmaboda Flygbana den 5-6 maj. Välkomna!

By | 2023-03-31T13:30:40+02:00 mars 31st, 2023|Nyheter|Kommentarer inaktiverade för Eget virke direkt från din skog

About the Author: